a
NFT

Vitalik Buterin: DeFi İçin Aceleci Davranmayın

coinnet
coinnet

Merkezi olmayan finansın (DeFi) “Ethereum katili” olarak görüldüğünü söylemek yanlış olmaz. Bu durumu, günde 100.000’den fazla işlemi tam anlamıyla işleyen Ethereum tabanlı merkezi olmayan bir borsa olan Uniswap kadar hiçbir şey göstermiyor. Çünkü günde 100.000’den fazla işlemi düzenli olarak işleyen yalnızca 7 blockchain ağı vardır. Ethereum’a dayalı 10 milyar dolarlık DeFi da bu piyasa segmentinin ağ için önemini gösteriyor.

 

Yine de Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, takipçilerine DeFi kullanırken aceleci davranmamalarını söylüyor.

 

Ethereum’daki DeFi sözleşmeleriyle etkileşime giren kullanıcıların sayısı son aylarda katlanarak arttı. Bunun iyi bir nedeni var: DeFi protokolleri yeni token’lar çıkararak bireylerin yatırımlarından yıl içinde büyük kazanç sağlayabilecekleri planlar oluşturmayı başardı.

 

Bu kazanımlara rağmen Vitalik Buterin, takipçilerine ve Ethereum kullanıcılarına protokolleri kullanmak için acele etmemelerini söylüyor. 14 Ağustos’ta attığı bir tweet’te şunlar yazıyordu: “ Hatırlatma: ‘En son trend’ olan defi alanına katılmak zorunda değilsiniz.Hatta neler olduğunu tam olarak anlamadığınız sürece alana girmemek veya küçük miktarlar yatırmanız en iyisidir.”

 

Buterin, Ethereum’un finansal olmayan diğer birçok kullanım durumuna atıfta bulunarak “başka bir çok ETH dapp’leri” olduğunu ekledi.

 

DeFi’ın teknik ve ekonomik bilgisi az olanlar için özellikle riskli olduğunu vurguladığı nokta, birkaç gün önce meydana gelen bir fiyaskoda da hatırlandı. Daha önce de bildirdiğimiz gibi yerel token’ı YAM olan Yam Finance protokolü piyasaya sürüldükten yalnızca iki gün sonra, sözleşmelerin birinde 500.000-750.000 dolarlık kayba neden olan bir bug’dan dolayı zarar gördü. Protokole yatırılan 750 milyon dolarlık kripto hiçbir zaman gerçek risk altında olmasa da, kaybedilen yüz binlerce kripto büyük olasılıkla yüzlerce yatırımcıya aitti.

 

Sorun, birçok yatırımcının risk anlamaması sonucunda yatırım yapması ve mali kayıplara uğramasıydı.

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.