a

Dijital Panik: Coronavirüs ve Petrol Fiyatlarının Düşüşü Kripto Para Piyasasını Nasıl Çökertti?

coinnet
coinnet

Sorumluluk Reddi: Bu makale bir basın bültenidir. Cointürk, yukarıda yer alan bilgilerden ve basın bülteninde adı geçen herhangi bir ürün ya da hizmetle ilgili hasar ya da kayıplardan sorumlu değildir. Cointürk, basın bülteninde adı geçen şirketle ilgili okuyucuların kendi araştırmalarını özenle yapmalarını önermektedir. 12 Mart Perşembe günü ABD, Avrupa ve Asya’nın kilit piyasalarının endeksleri inanılmaz bir düşüş sergiledi.

12 Mart tarihindeki Asya piyasalarının kapanması ile birlikte ise Şanghay Kompozit Endeksinin ve Japon Nikkei endeksinin indikatörü %1,52 düşüş yaşadı. Avrupa piyasalarının açık olduğu saatlerde ise Fransız CAC 40 endeksi %12,3 düşüş yaşarken İngiliz FTSE 100 Endeksi %10,9, Alman DAX endeksi %12,2 düşüş yaşadı.

Amerikan borsaları da diğer piyasalardaki gibi düşüş ve adeta çöküşle açıldı. Alım satımın ilk dakikalarında Endüstriyel Dow Jones Endeksi %7,2 düşüş yaşarken S&P 500 endeksi %7,98 düştü. Buna ek olarak yüksek teknoloji odaklı NASDAQ endeksi %7,03 geriledi. Endekslerde görülen sert düşüşlerin sonucunda ise menkul kıymet alım satımları geçici olarak devre kesiciler ile durduruldu. Bir haftada devre kesicilerin ikinci kere devreye girdiği görüldü.

Kripto para birimlerinin alım satım oranlarındaki yani fiyatlarındaki düşüş de menkul kıymet borsalarındaki genel panikten dolayı ortaya çıktı. Borsaların büyük ölçekte çöküşünden sonra birçok girişimci yatırım planlarını yeniden yapmaya ve ellerindeki Bitcoin’leri satmaya baladı.

Uzmanlar dünyanın lider finansal piyasalarında görülen bu düşüşün Coronavirüs haberlerinden sonra ortaya çıktığını ifade ediyorlar. Bu düşüş Dünya Sağlık Örgütü salgının bir pandemiye dönüştüğünü ilan ettikten hemen önce yaşandı.

Dünyada Coronavirüs’ten etkilenenlerin sayısı 380.000’i aştı ve bunların 16.600’e yakını hayatını kaybetti. Çin içerisinde 80.000’den fazla, İtalya içerisinde 62.000’den fazla, İran içerisinde 23.000’den fazla, Güney Kore içerisinde 9.000’den fazla ve Fransa içerisinde ise 20.000’den fazla kişinin hastalığa yakalandığı rapor edilmişti ve sayılar artmaya devam ediyor.

Bunlara ek olarak 9 Mart tarihinde petrol fiyatlarının 3’te 1 oranında değer kaybettiğini de hatırlamak gerekiyor. Ham petrolde yaşanan bu düşüş 1991 yılından sonra görülen en sert gerileme olarak biliniyor. 10 Mart Salı gününde fiyatlar hafif bir toparlanma yaşasa da Çarşamba günü düşüş tam hızıyla devam etti.

Piyasada yaşanan şokun sebebi ise OPEC+ birliğinin birden ayrılması oldu. 6 Mart tarihinde üye ülkeler ek petrol üretimi konusunda anlaşamadı ve daha önce beraber alınan bütün önlem kararlarını ve anlaşmaları tamamen bozmak zorunda kaldılar.

Kimse OPEC+ anlaşmasında böylesine sert bir anlaşmazlık çıkacağını tahmin etmiyordu. Düşüş neredeyse bütün piyasalarda eş zamanlı olarak hissedildi. Altın fiyatları ise tek istisna olarak kendisini belli etti.

Geleneksel olarak aslında yatırımcılar dünya ekonomisinde bir belirsizlik hakim olduğu anlarda para ve değer saklamak için daha fazla ve daha aktif bir şekilde altın almaya başlıyorlar. 2020 yılının başlarında uzmanlar koruyucu bir varlık olan altın ve Bitcoin arasında ilginç bir şekilde benzer özellikler tespit ettiler. Örnek olarak Ocak ayında ABD ve İran arasında yaşanan askeri çatışmaların sonucu olarak hisse senedi piyasaları yine düşüş yaşamış ancak kripto para birimleri altın ile birlikte daha pahalı bir hal almaya başlamışlardı.

İlk yatırımcılar bu elektronik varlıkları mevcut sistemin bir alternatifi olarak görüyorlar ancak şu an büyük resim daha da değişmiş gibi gözüküyor. Kripto para birimleri riskli varlık statüsünü yeniden kazandı ve bu gruba dahil olanlar piyasa volatilitesinin arttığı anlarda ilk satılacak varlıklar olarak biliniyorlar.

Çinli yetkililer şimdiden salgının zirve yaptığını ve düşüşe geçtiğini açıkladılar ve bu sebeple Coronavirüs’ün kripto para birimlerine yönelik uyguladığı baskı yakında azalabilir. Sonuç olarak ise Bitcoin orta vadede yeniden 13.000 ile 14.000 dolar seviyelerine geri dönebilir.

Düşen Üretim Bahar döneminin sonuna doğru Bitcoin’in maliyeti, madencilik yarılanması sonrası planlı bir değişimi destekleyebilir. Madencilik Bitcoin ağının güvenli bir şekilde çalışması için gerekli bir konu ve madenciler görevlerini yerine getirdiklerinde hem ağ fonksiyonları yerine gelmiş hemde ödül kazanmış oluyorlar. Bitcoin’den PayPal’a dönüştürme ise daha sonraki görevlerden birisi olarak biliniyor.

Madencilik ödülleri yıllar içerisinde azaldı ve azalmaya devam edecek. 2009 yılında blok ödülü 50 Bitcoin seviyesinde idi ancak 2012 yılında bu 25’e, 2016 yılında ise 12,5’a geriledi. 2020 Mayıs ayında ise madencilerin alacakları ödülün blok başına 6,25 Bitcoin’e gerileyeceği biliniyor. Sonuç olarak Bitcoin arzı azalacak ancak talep zamanla daha fazla artacak. Bunun devamında ise fiyat artışa geçebilir. Eğer ham petrolü baz alan bir analoji yapacak olursak, bu da küresel kripto para üretiminin neredeyse yarı yarıya düşeceği anlamına geliyor gibi gözüküyor.

Sorumluluk Reddi: Bu makale bir basın bültenidir. Cointürk, yukarıda yer alan bilgilerden ve basın bülteninde adı geçen herhangi bir ürün ya da hizmetle ilgili hasar ya da kayıplardan sorumlu değildir. Cointürk, basın bülteninde adı geçen şirketle ilgili okuyucuların kendi araştırmalarını özenle yapmalarını önermektedir.

Bu makale ilk olarak www.coin-turk.com üzerinde yaynlanmıştır

YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.